Het wordt een bypass voor de noordkant van de ‘Ruit rond Rotterdam’ van en naar Den Haag via de A20 Ring Noord. Dat is een van de meest overbelaste stukken snelweg van Nederland. Het nieuwe stuk snelweg wordt elf kilometer lang en komt tussen het knooppunt Terbregseplein van de A16 en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport.

Compleet nieuwe snelweg

Het traject stond in de ontwikkelfase decennia lang bekend als A13/A16, maar Rijkswaterstaat spreekt nu van de A16 Rotterdam als compleet nieuwe snelweg. Iets dergelijks gebeurde ook met de iets meer dan vier kilometer lange Blankenburgverbinding in het Rotterdamse havengebied, die nu het nieuwe snelwegnummer A24 heeft meegekregen.

Het A16-traject ligt al zo’n vijftig jaar op de tekentafels, maar de aanleg werd pas definitief in augustus 2017, toen de Raad van State de laatste bezwaren verwierp. De bouw neemt waarschijnlijk nog eens vijf jaar in beslag, zodat in de loop van 2024 de eerste chauffeurs gebruik kunnen maken van de nieuwe verbinding. De totale aanlegkosten worden geschat op 975 miljoen, inclusief inpassingsmaatregelen.