Ondanks de mooie financiële cijfers heeft de Amerikaanse expediteur de prognoses voor dit jaar naar beneden bijgesteld met het oog op de ‘verslechtering van de Europese vervoersmarkt’ en het ‘afnemende handelsvolume van een aantal grote klanten’.

Daarbij wordt voor het lopende boekaar uitgegaan van een groeiend bedrijfsresultaat (ebitda) van 6 tot 10%, tegenover aanvankelijk 12 tot 15%. Dat komt in de bijgestelde prognose overeen met een verwacht resultaat van 1,65 miljard tot 1,72 miljard dollar.

Omzet

XPO zag over het vierde kwartaal van 2018 de het resultaat nog stijgen van 43 miljoen naar 380 miljoen dollar, maar hield daarbij een aantal eenmalige posten buiten beschouwing, waaronder juridische kosten van 26 miljoen dollar. De omzet lag over het laatste kwartaal van het recent afgesloten boekjaar op 4,39 miljard dollar, een plus van 200 miljoen vergeleken met het vierde kwartaal van 2017.

De omzetgroei in de laatste drie maanden van vorig jaar werd deels bereikt in de omvangrijke groupage-divisie en expeditie in Noord-Amerika en Europa, die in totaal 2,83 miljard (+100 miljoen) aan inkomsten opleverden. Het aangepast resultaat uit het wegvervoer over die periode kwam uit op 272 miljoen dollar, een magere groei van 8 miljoen.

Contractlogistiek liet een groei zien van 10% naar 1,6 miljard dollar. Het aangepast resultaat kwam uit op 127 miljoen dollar (+11,4%).