De bestuursrechter in Breda heeft in een voorlopige voorziening een verzoek van twee bedrijven tegen de sluiting afgewezen. Het gaat om transportbedrijf Van Wanrooy zelf (sinds kort handelend onder de naam FreightNed) en het Portugese logistieke bedrijf Transwhite/Logiqueen. Laatstgenoemde is hoofdgebruiker van het logistieke complex.

De burgemeester besloot het pand te sluiten nadat afgelopen zomer cocaïne in een container op het terrein was gevonden. Het ging om een deel van een grotere partij uit Colombia. Naar aanleiding van het feit werden Van Wanrooy-directeur Paul van W. en zijn secretaresse gearresteerd.

FreightNed

Het bedrijf heeft eind januari een deal gesloten met transportbedrijf FreightNed uit Ridderkerk, waarbij Van Wanrooy onderdeel is geworden van de Ridderkerkse onderneming. Sindsdien handelen de Brabanders onder die naam. Tevens is Paul van W. niet meer als directeur actief voor het bedrijf. Mededirecteur van FreightNed Ronald de Rijke zegt dat de sluiting van het pand vervelend is voor zijn bedrijf, maar geen halszaak.

De belangrijkste activiteiten van FreightNed Benelux (zoals Van Wanrooy nu heet) vinden plaats in twee andere bedrijfspanden aan dezelfde Koopvaardijweg. Het pand op nummer 7 werd alleen gebruikt voor stalling van vrachtwagens en technisch onderhoud.

Grote gevolgen

Veel groter zijn de gevolgen voor logistiek dienstverlener Transwhite/Logiqueen. Dat moet op korte termijn op zoek naar een nieuwe bedrijfsruimte. Het bedrijf gebruikt de locatie om transporten naar Portugal te grouperen. Vanwege de ligging wil men liefst dicht in buurt van Oosterhout blijven.

Een woordvoerster van het bedrijf in Portugal laat weten het liefst zo min mogelijk in de publiciteit te komen: ‘Het is allemaal al vervelend genoeg. We hebben niets met deze drugskwestie te maken. Ik ben het ermee eens dat de wet gehandhaafd moet worden. Maar voor ons is nu een groot probleem ontstaan.’

Als die container in de straat was overgeladen, ga je toch ook niet de hele straat voor een jaar afsluiten?

Ronald de Rijke van FreightNed is dezelfde mening toegedaan: ‘Ik kan me voorstellen dat je drugslijnen wilt stoppen. Maar het ging hier om slechts één container. Als die hier in de straat was overgeladen, ga je toch ook niet de hele straat voor een jaar afsluiten?’ Wanneer de twaalf maanden ingaan, moet nog worden bepaald. De Rijke bekijkt nog of verder procederen zin heeft. Het Portugese bedrijf zegt zich in haar lot te schikken.

Lees ook: Van Wanrooy Transport ontslaat directeur en verandert naam