Ze beraden zich de komende weken of stemming nog op de agenda kan worden gezet als geheel. Volgens experts zijn er verschillende opties voor de fractieleiders. Daarbij is het meest waarschijnlijke scenario dat het pakket wordt opgesplitst en erdoor het zittende EP alleen nog wordt gestemd over het cabotage-onderdeel. Dat deel is al goedgekeurd door de vaste transportcommissie van het parlement.

Lege handen

De andere optie is dat het onderwerp niet meer op de agenda van de laatste drie vergaderingen verschijnt. Dan moet het nieuwe parlement alles weer vanaf het begin af aan behandelen. Een scenario dat EU-transportcommissaris Violeta Bulc graag wil vermijden. Zonder mobiliteitspakket zou zij haar termijn met lege handen afsluiten. Daarom wordt vanuit de Europese Commissie druk uitgeoefend om over het pakket alsnog de komende maanden te stemmen.