Zolang de uitzonderingsmaatregel van kracht is, worden de betreffende chauffeurs niet beboet bij overtreding van de rusttijden. De uitzondering geldt voorlopig voor zeven dagen. De socialistische transportvakbond BTB protesteert krachtig tegen deze uitzondering.

Volgens federaal secretaris Frank Moreels verliest Bellot uit het oog dat hij hiermee de veiligheid van de vrachtwagenchauffeurs en alle andere weggebruikers in gevaar brengt. ‘Deze chauffeurs zijn met uiterst gevaarlijke brandstoffen onderweg. Een vermoeide chauffeur achter het stuur is een gevaar op de baan’, aldus Moreels.

Gele hesjes

De ‘gele hesjes’ blijven intussen filterblokkades uitvoeren in het Franstalige deel van België. Daardoor waren er in Wallonië al snel bevoorradingsproblemen. Doordat een deel van de Vlaamse tankstations vanuit Wallonië wordt bevoorraad, was er de voorbije dagen toch even een tekort aan diesel in een handvol Vlaamse tankstations. Echter, in Vlaanderen zelf krijgt de vanuit Frankrijk overgewaaide protestbeweging tegen de hoge dieselprijzen geen weerklank.

Bovendien hebben professionele herrieschoppers zich op sommige plaatsen onder de de demonstranten gemengd. ‘Tankwagenchauffeurs worden belaagd met stenen of erger nog, met vuurpijlen’, klaagt Moreels. In Feluy, in de provincie Henegouwen, hadden actievoerders zowel de snelweg E19 als het brandstoffendepot van Total geblokkeerd.

De gouverneur van Henegouwen trommelde 350 politieagenten op om de blokkade op te heffen. Er werden 53 agressieve – ze gooiden met stenen en molotovcocktails naar de politie – manifestanten opgepakt. Van een veertigtal van hen was de naam al bekend bij de politie.