‘Euro 6-motoren vervangen steeds meer Euro 5, de op een na milieuvriendelijkste norm’, aldus secretaris-generaal Lode Verkinderen van TLV (Transport & Logistiek Vlaanderen). ‘Geen enkel andere vervoersmodus behaalde de afgelopen twee jaar hetzelfde groene vooruitgangsrapport als de Belgische vrachtwagentransporteurs.’

TLV baseert zich voor deze uitspraak op de cijfers van Viapass, dat de kilometerheffing coördineert. ‘Euro 6-vrachtwagens legden van april tot juni van dit jaar zowat 280 miljoen kilometer af, zowat de helft van alle Belgische vrachtwagens samen. In nauwelijks twee jaar tijd betekent dit een stijging met 115,26%’, onderstreept Verkinderen.

Tariefaanpassing

TLV pleit voor het aanpakken van de vuilste voertuigen (Euro 0 tot en met 2), om de overstap naar de minst vervuilende Euronorm 6 te stimuleren. Dat kan door bij een volgende tariefaanpassing van de kilometerheffing vooral deze vrachtwagenritten duurder te maken. ‘Een Euro 6-vrachtwagen stoot per kilometer 96% minder schadelijke stoffen uit dan een Euro 0.’

Naast de sterke vergroening stelde TLV vast dat de economische groei eindelijk ook de wegtransportsector heeft gevonden. In het tweede kwartaal van 2018 legden Belgische vrachtwagens 7,29% meer tolkilometers af dan in hetzelfde kwartaal in 2016.