Het parlement in Brussel maakte tijdens een stemming op 24 oktober in totaal bijna 1,5 miljoen euro vrij voor de harmonisering van milieuzones​. Een deel van dat geld gebruikt de EU om een informatie-uitwisselingssysteem te onderzoeken. Met die informatie kan de politie ook buitenlandse voertuigen die niet in Nederland staan geregistreerd, een boete geven.

Maasvlakte

De belangrijkste milieuzone voor de Nederlandse vrachtvervoerders bevindt zich op de Maasvlakte. Veel chauffeurs en transporteurs hebben een nieuwe vrachtauto gekocht om aan de eisen van de milieuzone te kunnen voldoen.

Tot hun frustratie zien zij soms buitenlandse collega’s die met een oudere vrachtwagen de milieuzone in rijden, zonder daar een boete voor te krijgen. Transportorganisaties, waaronder TLN en Vetron, hebben de afgelopen tijd geijverd om aanpak van de buitenlandse concurrenten ook mogelijk te maken.

Niet meewerken

Weliswaar zijn de buitenlandse voertuig- en eigenaargegevens bekend, omdat zij zich moeten registreren als ze de Maasvlakte op willen. Het probleem is dat slechts ongeveer de helft van alle buitenlandse vrachtauto’s die op de Maasvlakte komen, geregistreerd is.

Om de eigenaarsgegevens te achterhalen van de andere helft, is medewerking nodig van de buitenlandse autoriteiten. Die weigeren dat bijna altijd. Daarnaast blijkt dat boetes voor vrachtauto’s waarvan de gegevens wel bekend zijn, ook niet door andere lidstaten in behandeling worden genomen.

Harmonisering

‘De oplossing ligt voor de hand’, aldus TLN. ‘Europese afspraken over informatie-uitwisseling en afhandeling van boetes. Dan kunnen buitenlandse overtreders gewoon via camera’s betrapt en beboet worden en is de inning van de boetes ook geen probleem meer.’

Het Europees Parlement wil naast die informatie-uitwisseling ook graag dat de toegangseisen voor de milieuzones in de verschillende lidstaten hetzelfde worden. Deze harmonisering van milieuzones zorgt ervoor dat het voor vrachtwagenchauffeurs overzichtelijker wordt. TLN pleit al langer voor een harmonisering van de milieuzones in Nederland, moedigt een harmonisering op Europees niveau zeker aan.