Sanquin Bloedvoorziening heeft besloten voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal, dat voor de speciale navelstrengbloedbank wordt vergaard bij geboorten op verschillende plekken in Nederland.

Niet klotsen

De cassettes, met daarin de diepgevroren stamcellen, hangen aan rails in vaten. Die zijn gevuld met vloeibare stikstof. Deze stikstof mag niet klotsen, zegt woordvoerder Robert Heckert van Sanquin Bloedvoorziening in het Noordhollands Dagblad. Dan ontstaat al gauw het gevaar dat de vaten gaan lekken of dat de temperatuur boven de -160 graden Celsius komt.

In Leiden moeten de stikstofvaten eerst in de lift en daarna stapvoets over de weg. Op de A4 wordt niet harder gereden dan 60 kilometer per uur. Het totale proces duurt naar verwachting twee uur.

Sanquin gebruikt de stamcellen om kankerpatiënten, die door bestraling hun eigen stamcellen zijn kwijtgeraakt, een transplantatie te geven.