De vrachtwagens moeten omrijden, wat extra kosten met zich meebrengt. Ook zorgt het voor vertraging, waardoor verladers mogelijk kiezen voor andere vervoersvormen. Dit zorgt voor omzetderving. Namens de transporteurs bekijkt branchevereniging Spediporto de juridische mogelijkheden voor een schadeclaim.

Bij wie ze deze claim eventueel moeten indienen, is nog niet geheel duidelijk. De Italiaanse overheid beschuldigt wegbeheerder Autostrade per l’Italia. De beheerder is op dit moment onderwerp van onderzoek, maar meldt zelf dat het niets verkeerd heeft gedaan. Mocht de Italiaanse overheid zelf schuldig bevonden worden aan de ramp, dient Spediporto mogelijk bij hen een schadeclaim in.

Op 14 augustus van dit jaar stortte de Morandibrug in. Bij het incident kwamen 43 mensen om het leven. De brug maakte onderdeel uit van een belangrijke verkeersader van de havenstad en van een doorgaande route richting Zuid-Frankrijk.

Lees ook: