Vooral in juli was het druk. Door het mooie zomerweer was er veel recreatieverkeer op de weg. Op de wegen in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg was het daardoor veel drukker in vergelijking met de matige zomer van 2017. Ook veel bermbranden zorgden voor extra oponthoud.

Als we de eerste drie kwartalen van 2018 vergelijken met dezelfde periode vorig jaar, is het aantal opstoppingen met zo’n 20% toegenomen. Vooral automobilisten op de A27 Utrecht-Breda, de A4 Amsterdam-Rotterdam, de A58 Breda-Eindhoven en de A15 Rotterdam-Gorinchem merkten dat het drukker werd.

Economische groei

De drukte op de weg is ook het gevolg van de economische groei: er rijden meer vrachtwagens en bestelbusjes over de snelwegen. De drukste spits dit jaar was op dinsdagmiddag 22 mei toen stevige regenbuien en ongelukken voor veel vertraging zorgden.

De verwachting is dat de drukte op de weg dit jaar nog verder toeneemt, aangezien het vierde kwartaal normaliter het drukste kwartaal is.

Knelpunten top 2018

2017
1 A27 Utrecht -> Breda Lexmond-Noordeloos 1
2 A4 Amsterdam-> Den Haag Roelofarendsveen-Hoogmade 2
3 A4 Den Haag -> Amsterdam Leidschendam -Zoeterwoude
4 A58 Breda->Eindhoven Moergestel-Oirschot 4
5 A15 Rotterdam -> Gorinchem Papendrecht-Sliedrecht