Op een bedrijventerrein in Moerdijk ontdekte een trucker maandagochtend dat zeven Albanezen van 16 tot 26 jaar zich in zijn wagen hadden verscholen. Vier van hen raakten slaags met de trucker en enkele medewerkers van het bedrijventerrein. De politie heeft de verstekelingen opgepakt. Ze hadden onder meer het dekzeil van de truck kapotgesneden. Twee van hen waren al eerder in aanraking gekomen met de politie.

Leuven

In België heeft de politie 28 transmigranten van de trein tussen Leuven en Landen geplukt. Ze zouden van plan geweest zijn om in Landen in een vrachtwagen te klimmen. De actie volgde nadat een grote groep transmigranten was gesignaleerd in de omgeving van de E40-parking in Boutersem. Dit betekent dat heel Vlaanderen gevoelig is voor deze problematiek. Landen en Boutersem liggen immers veel dichter bij de Duitse grens dan bij de kust.

In Dessel zijn zeven Iraniërs en Irakezen opgepakt bij het lossen van een vrachtwagen. De politie vermoedt dat ze zich in die wagen hadden verscholen op de E34-parking in Mol-Postel, nabij de Nederlandse grens. Een soortgelijk scenario deed zich voor in het Oost-Vlaamse Brakel, waar bij het lossen elf transmigranten uit een vrachtwagen sprongen en sommigen van hen zich naar verluidt agressief gedroegen.

Beveiliging

De Belgische minister van binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn partijgenoot en staatssecretaris Theo Francken hebben in Dover een soort studiebezoek gebracht aan de Britse Border Force, een soort grenswacht. Dit bezoek kaderde in de extra beveiliging van de haven van Zeebrugge. Het is de bedoeling afspraken te maken over concrete samenwerking, zoals de deelname van Belgische diensten aan gespecialiseerde opleidingen.

Tijdens het weekend is op een parkeerterrein voor trucks in de haven van Antwerpen een 31-jarige Roemeense trucker gedood tijdens een steekpartij. Hierbij waren geen transmigranten betrokken. Het ging om een onderlinge ruzie tussen Oost-Europese chauffeurs.

In Zeebrugge tenslotte, heeft de politie en zestienjarige illegale vreemdeling opgepakt, nadat hij in een winkel een verkoopster had ‘betast.’ De jongeman wachtte daarna gewoon op de politie. Hij werd bestuurlijk aangehouden en belandde (even) in de cel. De politie moet, ook in afwachting van een vermoedelijke snelle vrijlating, wel instaan voor de voeding van haar arrestanten.

Snelwegparkings

Na wat juridisch verbaal gescherm over en weer tussen de lokale burgemeester en Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) mag de E40-parking in Westkerke toch ’s nachts openblijven. Dat is goed nieuws voor de truckers. De recente gebeurtenissen tonen immers dat wanneer de snelwegparkings langs de kust gesloten zijn, de transmigranten gewoon verder in het binnenland hun kans wagen.

Lees ook: