Burgemeester Peter Velle (CD&V) van de gemeente Oudenburg besloot deze week om de snelwegparking bij Westkerke ’s nachts te sluiten. Reden hiervan is de problematiek met transmigranten. De migranten willen de overtocht naar Engeland maken door in trucks te klimmen.

Echter, daarbij loopt het regelmatig uit de hand. Chauffeurs voelen zich niet meer veilig en ook tussen migranten onderling botst het. Kortgeleden werd daarom een snelwegparking gesloten bij Wetteren, vlakbij Gent. Nu is dit besluit ook genomen voor de parking aan de E40.

Overnachten

Dit besluit zorgt voor problemen voor vrachtwagenchauffeurs. Zij hebben vaak moeite om geschikte plekken te vinden om de nacht door te brengen. Door het sluiten van parkings worden de plekken nog schaarser. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat truckers parkeren op afritten of vluchtstroken, met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid. Ook hulpdiensten kunnen hier hinder van ondervinden.

Minister Weyts kan zich niet vinden in het besluit van de burgemeester. Hij wijst erop dat juist extra is geïnvesteerd in de veiligheid van de parking in Westkerke. Zo zijn hekken geplaatst en komt er permanente bewaking. Daarmee was volgens Weyts een bedrag gemoeid van een miljoen euro.

Verkiezingen

Deze werkzaamheden vonden de afgelopen weken plaats en maandag moet de parking officieel weer opengaan. Die opening is dus voorlopig alleen voor overdag. Volgens Velle is er qua veiligheid niet of nauwelijks iets veranderd. Daarom is sluiting de beste optie.

In Belgische media dreigt minister Weyts naar de rechter te stappen om opening in de nachtelijke uren te forceren. Het besluit van de burgemeester getuigt volgens hem niet van behoorlijk bestuur. ‘Blijkbaar is men kort voor de gemeenteraadsverkiezingen (van 14 oktober 2018, red.) op zoek naar een verkiezingsthema’, zei de minister in het Vlaamse radioprogramma De Ochtend.