Een vakbondsbestuurder die bij de beslaglegging aanwezig was, heeft dit gedeeld via social media. Het is een gevolg van het feit dat ondernemer Dennis Dikken zijn transportbedrijf, dat gevestigd is in Nieuwleusen, abrupt heeft stopgezet vorige week.

Zwijgplicht

Van een faillissement was geen sprake, de onderneming hield simpelweg op te bestaan. Reden van het besluit was volgens Dikken onder andere dat hij meer tijd wilde voor zijn privé-leven. Hij stuurde zijn personeelsleden een bericht dat ze vrijdag 6 juli hun vrachtwagens leeg achter moesten laten bij het bedrijf en tot het einde van deze maand doorbetaald zouden krijgen. Tevens mochten ze niet publiekelijk laten weten wat er aan de hand was.

Inmiddels lijkt de beerput open te zijn gegaan. Personeel zou nog loon tegoed hebben. Ook heeft een deel van hen gewerkt op Duitse contracten, zonder dat ooit is uitgelegd waarom dat nodig was. Daarnaast zouden pensioenafdrachten niet gedaan zijn, terwijl ze wel zijn ingehouden op de lonen. Tevens heeft Dikken niet aan het UWV gemeld dat hij zijn bedrijf wilde stopzetten. Dat is hij wel verplicht.

Duitse fiscus

Het zomaar stopzetten van een bedrijf is weliswaar niet verboden, maar daarmee eindigen de personeelscontracten niet. De overeenkomsten kunnen dan ook niet ineens worden opgezegd. Vakbonden en personeel bekijken de mogelijkheden voor juridische stappen. Vanwege de Duitse contracten heeft ook de Duitse fiscus het bedrijf in het vizier.

De gedupeerde medewerkers zijn boos over het besluit van de ondernemer en ook over het achterhouden van loon en pensioenafdrachten.  Ze vinden dat hij gestraft moet worden, zeggen sommigen van hen tegen RTV Oost. Een deel van de vrachtwagenchauffeurs heeft inmiddels ander werk gevonden.

Beeld is bewerkt door een ex-medewerker en verspreid via social media.

Lees ook: