Tijdens controle-acties in de Belgische provincie Luxemburg zijn twee vrachtwagenchauffeurs betrapt op gebruik van illegale stoorzenders om de kilometerheffing te ontlopen.  Het is de eerste keer dat dit in België gebeurt.

Deze controles vonden plaats in de Ardense gemeenten Nassogne en Marche-en-Famenne. Ze werden uitgevoerd door gewestelijke controle-ambtenaren voor de kilometerheffing in samenwerking met de controleurs van telecomtoezichthouder BIPT. De twee betrapte chauffeurs – allebei Belgen – gebruikten een ‘jammer’, een stoorzender. Die vertroebelt het signaal dat de verplichte ‘on board unit’ van een satelliet ontvangt.

Chauffeurs die zich aan dergelijke illegale praktijken bezondigen, begaan een dubbele overtreding. Enerzijds plegen zij een inbreuk op de telecomwet die het bezit en gebruik van jammers verbiedt en zeer streng bestraft. Daarnaast frauderen zij op de kilometerheffing voor vrachtwagens, met her risico op cumuleerbare boetes van 1.000 euro.