De nieuwe trucks leveren dezelfde prestaties, rijeigenschappen en een vergelijkbaar brandstofverbruik als de dieselmodellen van Volvo. De CO2-uitstoot van de nieuwe trucks is echter 20-100% lager dan die van vergelijkbare diesel-modellen. Volvo Trucks verwacht dit jaar nog meer dan 50 LNG-trucks te leveren in Nederland.

LNG

‘We merken dat veel vervoerders nu de stap maken naar LNG. In het verleden werd de noodzaak voor duurzamer transport vooral door verladers aangewakkerd. Nu de infrastructuur en tankfaciliteiten in orde zijn, merken we echter ook een toenemende vraag onder vervoerders’, zegt Jan Schouten, Manager Product bij Volvo Trucks Nederland. Ook ADR-transporten zijn nu mogelijk met LNG.

Een van de vervoerders die met LNG gaat rijden, is Transport van Overveld. ‘We beseffen dat ook wij ons steentje bij moeten dragen aan het verder verduurzamen van het wegtransport. Wij rijden op Spanje, dus elektrisch rijden is geen optie. Ook met LNG zijn er nog wel wat haken en ogen. Maar op onze route bevindt zich een aantal stations en we willen het gewoon gaan doen. Qua prestaties en chauffeurscomfort hoeven we gelukkig niets in te leveren ten opzichte van onze dieseltrucks’, verklaart Gert van Overveld van Transport van Overveld. John van Os, wagenparkbeheerder bij Kivits Drunen: ‘Het lijkt erop dat het gemiddelde LNG-verbruik bij onze inzet (nationaal koelvervoer, red.) ruim onder de 20 kg per 100 km blijft.’

Motoren

In plaats van een ottomotor met bougie-ontsteking, de gangbare oplossing voor voertuigen op gas, worden de Volvo FH LNG en Volvo FM LNG aangedreven door motoren die gebruik maken van het dieselprincipe. De 460 pk-motor van Volvo op LNG levert een maximaal koppel van 2.300 Nm; de uitvoering van 420 pk produceert 2.100 Nm. Dit komt overeen met Volvo’s dieselmotoren. Het brandstofverbruik is ook gelijk aan dat van de dieselmotoren van Volvo en is wel 15 tot 25% lager dan bij conventionele ottomotoren op gas.

De toegepaste brandstof is vloeibaar aardgas oftewel LNG (Liquefied Natural Gas) of vloeibaar biogas, dat bekend staat als bio-LNG. Bij gebruik van biogas neemt de ecologische voetafdruk (CO2-uitstoot) met maar liefst 100% af. Bij aardgas is de vermindering 20%.