De invallen vonden plaats in negen vestigingen van Hermes in Sleeswijk-Holstein en in twee kantoren in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Tegen vijf hoofdbeschuldigden loopt een onderzoek. Bij de invallen werden 280 agenten en douanebeambten ingezet.

De politie onderzoekt de papieren van een twintigtal chauffeurs. Die zouden via de vestiging van de onderaannemer in Harrislee, pal aan de grens tussen Sleeswijk-Holstein en Denemarken, illegaal in het pakketvervoer onder de noemer van Hermes te werk zijn gesteld.

Tot aanhoudingen is het volgens de krant Kieler Nachrichten niet gekomen. Wel werd mogelijk bewijsmateriaal, waaronder administraties, mobiele telefoons en computers in beslag genomen, evenals mogelijk vervalste paspoorten. In Neumünster, eveneens in Sleeswijk-Holstein, zou een bedrag van 30.000 euro contant geld zijn aangetroffen, evenals een geladen handvuurwapen.

De hoofddaders zouden uit Azerbeidzjan en Roemenië afkomstig zijn en zouden overwegend uit Moldavië afkomstige chauffeurs met vervalste documenten de Europese Unie binnen te laten komen. Al eens eerder, in november vorig jaar, liepen onderaannemers van Hermes tegen de lamp.

Die zouden eveneens documenten hebben vervalst en zich hebben onttrokken aan de verplichting om in Duitsland het geldende minimumloon uit te betalen. Hermes beloofde bij die gelegenheid de controle op zijn onderaannemers te verscherpen. Hermes zegt volledig mee te werken aan het politie-onderzoek.