Dat blijkt uit cijfers van Be-Mobile, dat zich baseert op snelheidsmetingen van 750.000 voertuigen. Antwerpen is nog altijd de absolute filetopper. Tijdens een werkdag lopen vrachtwagen- en personenautochauffeurs 83% risico om in een opstopping terecht te komen op de E17 richting de havenstad.

Belgische media noemen Antwerpen dan ook de filehoofdstad van België. Uit de cijfers blijkt namelijk dat de drie drukste wegen tijdens de spitsuren allemaal snelwegen richting Antwerpen zijn. Ook aan het onderliggende net behaalt de stad een bedenkelijke score. De drie drukste binnenwegen tijdens de daluren zijn ook allemaal in de havenstadregio

De onderzoekers merken tevens op dat verkeersopstoppingen op het onderliggende net ook steeds gebruikelijker worden. Blijven de files op snelwegen in veel gevallen beperkt tot drukke uren, op binnenwegen kunnen ze de gehele dag duren. Een laan in de plaats Ukkel is hiervan een goed voorbeeld. Daar lopen gebruikers 89% kans om in een file terecht te komen.