Daartoe wordt in de nacht van 11 op 12 mei op de A16 richting Rotterdam tussen de Moerdijkbrug en afrit Dordrecht een nieuw type meetpunt aangelegd. 

In eerste instantie wordt onderzocht of het meetsysteem goed functioneert. De bandenspanning wordt gemeten van alle vrachtwagens boven de 3,5 ton die over de rechterrijstrook rijden. Weggebruikers zien in deze fase alleen een meetlocatie met camera en een informatiebord.

In het najaar begint de tweede fase, waarin Rijkswaterstaat chauffeurs of bedrijven actief informeert als banden niet op spanning zijn. Momenteel wordt nog gekeken hoe dit het beste kan.

Bandenpech bij vrachtwagens veroorzaakt veel verkeershinder, omdat vaak een rijstrook moet worden afgesloten. Rijkswaterstaat voert het project samen uit met het Havenbedrijf Rotterdam en de Verkeersonderneming, een samenwerkingsverband van onder meer de gemeente Rotterdam en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.