Het statistiekbureau publiceerde woensdag een overzicht van dodelijke verkeersongevallen in 2017. Daaruit bleek dat het aantal professionele bestuurders dat verongelukte daalde in vergelijking met een jaar eerder, toen 29 chauffeurs om het leven kwamen. Dat waren er vorig jaar dus vier minder.

In totaal verongelukten vorig jaar 613 mensen in het verkeer. Dat zijn zestien dodelijke slachtoffers minder dan het jaar ervoor. Opvallend was dat afgelopen jaar voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets vielen dan in een auto. 

Vorig jaar kwamen 206 fietsers om in het verkeer, zeventien meer dan het jaar ervoor en het hoogste aantal in tien jaar. Een kwart van de fietsslachtoffers verongelukte op een e-bike. Daar stonden 201 omgekomen inzittenden van personenauto’s tegenover. Dat zijn er dertig minder dan in 2016.

In Noord-Brabant vielen de meeste dodelijke verkeersslachtoffers: 98. De toename was echter het sterkst in een andere provincie, namelijk Zuid-Holland. Daar steeg  het aantal verkeersdoden van 70 in 2016 naar 97 in het afgelopen jaar. Ook in Groningen en Overijssel kwamen meer mensen om in het verkeer dan twee jaar geleden. In Flevoland, Drenthe en Zeeland vielen de minste dodelijke verkeersslachtoffers.