Voor veel transporteurs is het een schrikbeeld dat elke grote stad zijn eigen regels heeft voor milieuzones. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven maakte daarom onlangs bekend zich te willen inzetten voor uniforme regels in de grote steden. Ook belangenorganisaties in de transportsector hopen op uniformiteit.

De gemeentebesturen van Maastricht en Arnhem zijn echter niet van plan hierin mee te gaan, meldt de Telegraaf. De Limburgse hoofdstad wil invoering van een milieuvignet naar Duits voorbeeld, terwijl Arnhem weer andere regels gaat hanteren.

Maastricht wil wel uniformiteit, maar dan met Duitse steden. Deze liggen dichterbij dan de Nederlandse steden die nadenken over milieuzones. De verantwoordelijk wethouder van Arnhem wijst er op zijn beurt op dat gemeentes zelf de bevoegdheid hebben om regels op te stellen en niet gebonden zijn aan landelijke wensen. De staatssecretaris laat weten in gesprek te willen met beide steden.