Trucking Service Arnhem ligt onder vuur. Het transportbedrijf uit Ede is zijn chauffeurs tienduizenden euro’s aan achterstallig salaris schuldig. Ook klagen ze over slechte arbeidsomstandigheden.


Vacaturesite Indeed meldt dat Trucking Service Arnhem op zoek is naar ‘allround chauffeurs m/v’. ‘Met jouw rijstijl weet jij je als weggebruiker positief te onderscheiden.’ De advertentietekst doet in het licht van een recente aflevering van Opgelicht?!, een tv-programma over malafide praktijken, wrang aan. De uitzending schetst het beeld van bedrijfseigenaar, Joop Zock, die de cao-regels met voeten treed en ondanks gerechtelijke procedures stelselmatig weigert de salarissen van zijn chauffeurs uit te keren.

Marco Theunissen, die vorig jaar voor Trucking Service Arnhem reed en ziek werd, heeft nog 27.744 euro tegoed van Zock. Een incassoprocedure en een rechterlijke uitspraak in augustus vorig jaar om de directeur tot betaling te manen, veranderden daar niets aan.

Ook collega-chauffeur Marco Wellenberg heeft naar eigen zeggen nog recht op 13.091 euro aan salaris. Vakbond CNV Vakmensen ondersteunt Wellenberg, die door de werkomstandigheden een burn-out opliep, in zijn poging om het geld alsnog te krijgen.

Typerend voor de werkwijze van Trucking Service Arnhem is het verhaal van voormalig chauffeur Arjan Everts. Hij reed voor het bedrijf in Italië, maar had te weinig geld voor brandstof en kampte met een haperende tankpas.
Onderzoek

CNV Vakmensen laat in Opgelicht?! weten dat het de Inspectie SZW gevraagd heeft een onderzoek naar het bedrijf in te stellen. Ook wil de vakbond de vergunningverstrekking aan Trucking Service Arnhem nader laten bekijken door het NIWO.

Zock wilde niet voor de camera van het tv-programma reageren, maar laat telefonisch weten de procedures vol vertrouwen tegemoet te zien.