Het aantal incidenten met trucks is vorig jaar flink gestegen. Belangrijke oorzaak is het tekort aan chauffeurs. Daardoor gaan meer onervaren krachten de weg op. Dat beweert transportverzekeraar TVM.


In het voorbije jaar noteerde Rijkswaterstaat 5.700 meldingen. Dat is ruim 20% meer dan de 4.734 incidenten van een jaar eerder. De totale schade steeg met een bedrag tussen de dertig en vijftig miljoen euro en kwam uit op zo’n achthonderd miljoen. Dat schrijft dagblad de Telegraaf donderdag.

Het wegtransport kampt al enige tijd met een schreeuwend tekort aan chauffeurs. Volgens TVM zijn er zo’n zevenduizend onvervulde vacatures. Daardoor komen er steeds meer bestuurders op de weg met type voertuigen waarmee ze nog weinig ervaring hebben.

Ook TLN ziet een flinke toename van het aantal ongelukken, al is het voor de branchevereniging helemaal niet zeker dat dat komt doordat meer onervaren chauffeurs de weg op gaan. ‘Bij ons is geen onderzoek bekend waaruit het verband zou blijken. Zo is niet bekend of de vrachtwagens ook de oorzaak zijn van de ongelukken waar zij bij zijn betrokken. Het steekt ons dat een bedrijfstak en beroepsgroep weer collectief in de verdachtenbank wordt gezet.’

TLN ergert zich aan de beeldvorming dat chauffeurs zonder voldoende opleiding de weg op worden gestuurd. ‘Dat is gewoon aantoonbaar onjuist. Iedere chauffeur moet een ​gedegen beroepsopleiding doorlopen voor hij of zij achter het stuur mag plaatsnemen. Praktijkervaring is daar onderdeel van, net als een veiligheidsopleiding. Anders dan bij burgers die een auto besturen, zijn chauffeurs verplicht elke vijf jaar te bewijzen dat zij nog voldoen aan de eisen.’ ​​​

Er worden ook andere oorzaken genoemd voor de ongevallenstijging. Zo zijn er door het economische hoogtij steeds meer personenauto’s en vrachtwagens op de weg. Die drukte zorgt voor meer incidenten. Tevens doet de populariteit van de smartphone de verkeersveiligheid geen goed.