DAF Trucks zag afgelopen jaar zijn Europese marktaandeel in het zware segment dalen. In het lichte segment was juist sprake van een stijging. Dat blijkt uit cijfers over 2017.


Bij vrachtwagens boven de zestien ton kwam het van oorsprong Nederlandse bedrijf uit op een marktaandeel van 15,3%, tegenover 15,5% een jaar eerder. In totaal werden in Europa ongeveer 47.000 voertuigen uit dit segment verkocht.

In het lichte segment steeg het marktaandeel wél, van 10,1 naar 10,5%. Dit was tegen de markttrend in, want de totale hoeveelheid verkochte trucks in deze categorie daalde juist. Het gaat dan om voertuigen tussen de zes en de zestien ton.

Vorig jaar werden in totaal (alle vrachtwagenmerken samen) 306.000 trucks boven de zestien ton verkocht in Europa. ‘Naar verwachting kent deze markt voor het zware segment dit jaar opnieuw een uitstekend jaar, met een geprognotiseerde verkoop van 290.000 tot 320.000 voertuigen. De Europese economieën blijven namelijk goed presteren. Dat leidt ertoe dat er veel transportbewegingen zijn en de vraag naar trucks groot is’, aldus DAF-topman Preston Feight.

Het bedrijf was in het voorbije jaar wederom marktleider in Nederland (30,3%), het Verenigd Koninkrijk (28,2%), Polen (19,8%) en Hongarije (24,5%). In Nederland, Polen, Hongarije, België en Tsjechië is het bedrijf ook de nummer 1 in trekkers. Daarnaast is DAF in Duitsland het grootste importmerk. Tevens werd buiten Europa een recordaantal van meer dan negenduizend voertuigen verkocht.