De Belgische expediteur en groupeur Transuniverse voert het aantal transporten van en naar Iran de laatste jaren sterk op. Er worden nu vijf vertrekken per week aangeboden.


Het bedrijf uit Wondelgem, bij Gent, merkt de gunstige effecten van de opheffing van de handelsembargo’s met Iran, nu ongeveer twee jaar geleden. Transuniverse verzorgt niet alleen het vervoer van algemene lading, maar ook van koel- en vrieslading (waaronder farmaceutica) en gevaarlijke goederen, grondstoffen voor verf en auto-onderdelen.

Transuniverse, dat zich 35 jaar geleden al specialiseerde in het weg- en intermodale vervoer van en naar Iran, beschikt buiten de vestiging in Wondelgem ook over een draaischijf in Milaan. De reis naar Iran gaat over vijfduizend kilometer via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije en Turkije.

Hiermee gaan tien tot twaalf dagen gemoeid. In de Iraanse grensstad Bagangan neemt de lokale agent van Transuniverse in Iran, Bar Baran Iran, het transport over. Iran, waar 82 miljoen mensen wonen, is een steeds belangrijker bestemming voor Europese verladers.