Tijdens de tweede helft van de afgelopen week zijn er geen transitmigranten meer aangetroffen op parkings langs Belgische autosnelwegen? Dat meldt minister Jan Jambon (N-VA).


De federale minister van binnenlandse zaken werd hierover geïnterviewd door de Vlaamse commerciële televisiezender VTM. Begin vorige week trad zijn actieplan in werking. Dit omvat overwegend een opgedreven en flexibele, op enkele parkings permanente bewaking. Tot hiervoor en contract is gesloten met een of meer privé-beveiligingsbedrijven staat de politie hiervoor in.

Tijdens de eerste dagen van de week troffen de ordediensten nog een zeventigtal transitmigranten aan op de parkings, sindsdien geen enkele meer. Jambon toonde zich tevreden met dit voorlopige resultaat, maar geeft tegelijk toe dat het probleem hiermee niet verdwenen is. Hij houdt er rekening mee dat de transitroutes met bestemming Groot-Brittannië zich naar andere landen verplaatsen, maar intensifieert tegelijk de controles op andere transportmodi, zoals treinen en autobussen.