De Belgische logistieke vastgoedontwikkelaar WDP behaalde vorig jaar een nettowinst van 235,2 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 130,2 miljoen euro.


De stijging was voor 95 miljjoen euro te danken aan een opwaardering van de vastgoedportefeuille met 4%. De nettowinst per aandeel steeg van 6,86 euro tot 10,84 euro.

De zogenoemde EPRA-winst, gedefinieerd als het onderliggende resultaat van de kernactiviteiten, bedrogen 121,4 miljoen euro, een stijging van 20,5%. Per aandeel steeg dit resultaat met 5,6% tot 5,60 euro. Het resultaat verwaterde door de uitbreiding van het het aantal uitstaande aandelen met 14%. Voor dit jaar wordt op een resultaat van 7 euro per aandeel gerekend, dus een kwart meer dan vorig jaar.

De bezettingsgraad nam vorig toe van 97% ultimo 2016 tot 97,4% eind vorig jaar. De gemiddelde looptijd van de huurcontracten bedroeg 6,2 jaar. WDP heeft een investeringsplan 2016-2020 met een beoogd totaalbedrag van één miljard euro. Daarvan is nu 750 miljoen euro ingevuld, via een reeks projecten. WDP schroeft de ambitie voor deze periode op tot 1,25 miljard euro.

Vorig jaar acquireerde WDP voor een bedrag van 134 miljoen aan bestaande objecten. In België gebeurde dat onder meer in Westerlo en Zonhoven, in Nederland in De Lier, Breda, Den Haag en Utrecht. In De Lier kocht WDP voor 9 miljoen euro een pand van 21.000 vierkante meter dat nu wordt gehuurd door De Jong Verpakking, die verpakkingen levert aan The Greenery.

In Den Haag werd een pand gekocht van 33.000 vierkante meter dat in gebruik is genomen door Ceva. In Utrecht werd een pand voor C. van Heezik gekocht met een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Daarin bedroeg de investering 10 miljoen euro.

WDP legt bij de investeringsplannen de nadruk op Nederland en Roemenië. In Nederland zijn projecten in ontwikkeling in onder meer Echt, Barendrecht, Bleiswijk, Veghel, Moerdijk, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Zwolle. In Roemenië is WDP actief in hoofdstad Boekarest en een reeks industriële centra.