Inspectiedienst ILT en de politie hebben woensdag een doorzoeking verricht bij een transportbedrijf in de omgeving van Rotterdam.


Uit eerder onderzoek door de ILT, politie en Rijksdienst voor het Wegverkeer rees het vermoeden dat het bedrijf sjoemelt met tachografen. De verdenking is dat gemanipuleerde apparatuur werd ingebouwd, niet alleen in de eigen vrachtwagens, maar vermoedelijk ook voor andere bedrijven.

Bij de doorzoeking zijn administratie en apparatuur meegenomen. Deze apparatuur werd vermoedelijk gebruikt om tachografen te manipuleren. Om welk bedrijf het gaat, hebben de controle-instanties niet bekendgemaakt.

Door manipulatie van tachografen kunnen vervoerders verhullen dat een chauffeur veel meer uren rijdt dan is toegestaan en dat hij de maximale snelheid overschrijdt. ILT wijst erop dat dit niet alleen een ernstige vorm van concurrentievervalsing is, maar dat het ook de veiligheid, gezondheid en welzijn van chauffeurs én de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar brengt.