Bulgarije wil graag toetreden tot de Europese Schengenzone, waarin burgers uit Europese lidstaten vrij kunnen reizen. Volgens de Bulgaarse premier, Bojko Borisov, ligt vooral Nederland echter dwars.


De Nederlandse premier Mark Rutte, vreest dat Bulgarije de buitengrens van de Schengenzone onvoldoende zal bewaken. Er zou een hek van bijna 270 kilometer moeten komen om illegale immigranten uit Bulgarije te weren.

Rutte heeft volgens Borisov ook moeite met de corruptie in het Balkanland. Binnenkort bezoekt Rutte zijn Bulgaarse ambtsgenoot om de zaak te bespreken. Pikant is dat Bulgarije in de eerste zes maanden van dit jaar voorzitter van de Europese Unie is.

Naar de mening van Borisov zal Bulgarije juist de best bewaakte buitengrens van de Schengenzone kunnen verzorgen. Hij stelt ook dat zijn land krachtig optreedt tegen corruptie en smokkel, dank zij nieuwe anti-corruptiewetgeving.

In Bulgarije is niet iedereen daarvan overtuigd. Oppositielid Elena Yoncheva zegt te zijn getipt over corrupte grensbewakers die tegen betaling migranten doorgang verleenden tot haar land. Ze maakte daarvan een film waarin voorbeelden daarvan worden vertoond.