Vijf parkeerplaatsen langs Belgische snelwegen krijgen privé beveiliging. Daarmee moet de overlast van migranten die richting Engeland willen, worden teruggedrongen.


De beveiliging wordt meteen vanaf maandagavond ingevoerd. Omdat nog geen particulier beveiligingsbedrijf is gevonden, doet de politie het vooralsnog zelf, waarbij ook honden worden gebruikt. Het gaat om de avond en nacht, van zonsondergang tot zonsopgang, melden diverse Belgische media.

Veel verzorgingsplaatsen langs Belgische snelwegen wemelen van migranten die in trucks klimmen. Zij hopen op die manier de overtocht naar Engeland te kunnen maken en daarbij gaan ze niet altijd zachtzinnig te werk. Zo waren er de afgelopen tijd diverse geweldsincidenten. Vrachtwagenchauffeurs voelen zich hierdoor al geruime tijd niet veilig.

Het gaat om vijf parkeerplaatsen in de richting van de kust. Om welke locaties het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Al is wel duidelijk dat in ieder geval locaties bij Groot-Bijgaarden en Jabbeke beveiliging krijgen. Mocht de overlast zich verplaatsen door de nieuwe maatregel, wordt de beveiliging wellicht verplaatst naar meer of andere snelwegparkings.

De maatregel is onderdeel van een breder pakket dat is opgesteld door verantwoordelijk minister Jan Jambon. Naast het beveiligen van vijf parkeerplaatsen, komen er dagelijks politie-surveillances langs het spoor, in de haven van Zeebrugge en langs snelwegen. Tevens gaat de politie-eenheid die zich bezighoudt met mensensmokkel in de hoogste versnelling.