De parking voor truckers langs de E40 richting kust in Groot-Bijgaarden gaat ’s nachts dicht. De overlast, veroorzaakt door migranten op weg naar Groot-Brittannië, was te groot.


Groot-Bijgaarden is een deelgemeente van Dilbeek, met als burgemeester Willy Segers (N-VA). Zodra deze van zijn partijgenoot en Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts de bevestiging ontving dat de nachtelijke sluiting van de parking binnen de bevoegdheid van de burgemeester valt, hakte hij de knoop door.

De transportsector klaagde al lang over het agressievere gedrag van de transitmigranten. Buurtbewoners deden hun beklag over groenten, kippen en gereedschappen die uit hun tuinen verdwenen, waar sommige ‘bezoekers’ trouwens ook hun gevoeg deden. Maar pas toen vorige week politiemensen werden gemolesteerd en ze een waarschuwingsschot moesten lossen, kwam er een tegenreactie op gang.

Voortaan zal een hek de vrachtwagenparking afsluiten tussen 22.00 en 6.00 uur. De parking en de brandstofpompen voor personenwagens, het restaurant, de winkel en het hotel blijven ’s nachts wel toegankelijk. Truckers zullen moeten doorijden naar de beveiligde parking in Wetteren, nabij Gent. De maatregel zou zo snel mogelijk van kracht worden.

Er heerst wel twijfel over de effectiviteit. Buurtbewoners vrezen een verschuiving van het problemen, naar trucks die ’s nachts staan geparkeerd in straten in de omgeving. Of gewoon naar de openingsuren van de parking overdag.

Vorig jaar onderschepte de Belgische politie bijna 10.000 transitmigranten, zowat anderhalf keer meer dan in 2015.