Het vrachtvolume over Chinees spoor daalde in december 2017 voor het eerst in bijna anderhalf jaar. Het wegvolume steeg in deze maand wel, maar minder hard dan gebruikelijk.


Oorzaak hiervan is vooral het beleid van de Chinese overheid om de sterke smog in het land terug te dringen. Transportvolumes zijn een goede graadmeter voor de bedrijvigheid in de kolen- en staalindustrie, schrijft nieuwsdienst Reuters.

In december 2017 werd in totaal 304 miljoen ton vervoerd via spoor. Dat is 3,8% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder en is het laagste volume sinds juni van dat jaar. Het betekende de eerste daling sinds juli 2016.

Vervoer over de weg is nog altijd de meest populaire vorm van vrachtlogistiek in China. De volumeteller kwam in december uit op 3,3 miljard ton, een toename van 5,6%. Dat lijkt een flinke toename, maar het is de laagste groei van vrachtvervoer over asfalt sinds januari 2017.