Onbekenden hebben afgelopen weekend een oplegger met chemische vloeistof gestolen bij een transportbedrijf in het West-Vlaamse Zedelgem.

Er zijn geen aanwijzingen dat het spul kan worden gebruikt om explosieven te maken, meldt het Openbaar Ministerie in Brugge. De Belgische autoriteiten hebben de diefstal zoals gebruikelijk nationaal en internationaal gemeld, maar daar geen waarschuwing aan gekoppeld.

Volgens enkele media in Zuid-Europa heeft Interpol Europese politiediensten opgeroepen extra waakzaam te zijn bij de grens. Zij berichten dat explosieven kunnen worden geproduceerd met de 33.500 liter vloeistof, maar dat weerspreekt het parket dus. De internationale politiedienst liet weten geen waarschuwing te hebben verstuurd.

De oplegger stond in Loppem bij de snelweg en was volgens het OM gevuld met de stof radiacid 0254. Dat is een vetzuur dat volgens Belgische explosievenexperts geen ingrediënt is voor explosieven.