Luxemburg heeft de verplichte aanmelding van naar het land uit te zenden buitenlandse chauffeurs opgeschort.


Dat meldt de Duitse wegvervoerorganisatie BGL. De BGL had grote bezwaren tegen de meldingsplicht in Luxemburg, omdat voor elk kort ritje van een chauffeur een afzonderlijke elektronische melding moest plaatsvinden.

Daarvoor moest de werkgever van de chauffeur over een Luxemburgs BTW-nummer beschikken en bovendien zijn geregistreerd zijn bij het Luxemburgse ministerie van MKB-zaken.

Dat leverde volgens de BGL veel bureaucratische rompslomp op en kwam feitelijk neer op discriminatie van buitenlandse ondernemingen. Tegen de Luxemburgse regeling protesteerde de organisatie bij de Europese Commissie, het Luxemburgse ministerie van arbeid en bij de Duitse bondsregering.

Luxemburg heeft de meldingsplicht, die vorig jaar zomer werd ingevoerd, nu voor onbepaalde tijd opgeschort. Het wachten is op een Europese regeling voor detachering. De Europese Commissie heeft hiervoor vorig jaar voorstellen aan de lidstaten gedaan.