De criminaliteit op truckparking Hazeldonk is de afgelopen tijd gehalveerd. Dat meldt het Logistic Center Hazeldonk-Meer. Oorzaak hiervan zijn de diverse beveiligingsmaatregelen.


Hazeldonk was een beruchte grensovergang. Het stond jarenlang in de top-3 van meest criminele parkeerplaatsen, meldt BN/De Stem. Diefstal van ladingen en persoonlijke spullen van chauffeurs was schering en inslag. In 2016 werd in totaal 226 maal aangifte gedaan van diefstal.

In oktober vorig jaar werden diverse veiligheidsmaatregelen genomen. De trucks staan sindsdien geparkeerd achter een hoog hek, dat onder stroom staat. Ook is er camerabewaking aanwezig. Daarnaast wordt gesurveilleerd door zogeheten Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s). Sinds dat moment nam de criminaliteit fors af.

Toch vreest de politie wel dat de criminaliteit zich simpelweg verplaatst naar minder goed beveiligde parkeerplaatsen. Daarom zouden ze graag zien dat er een bredere aanpak van deze problematiek komt, bijvoorbeeld door meer parkings veiliger te maken.

De maatregelen op Hazeldonk hebben wel een prijs. Truckers kunnen voor 14 euro per dag hun voertuig bewaakt parkeren. Gemiddeld maken ongeveer 130 chauffeurs gebruik van die mogelijkheid. In de toekomst wordt de parkeerplaats in Hazeldonk wellicht uitgebreid.