Het internationaal opererende transportbedrijf Don Trucking gaat twee chauffeurshotels bouwen. Hier kunnen chauffeurs hun verplichte weekendrust doorbrengen.


Dat meldt het bedrijf maandag. Sinds begin dit jaar mogen chauffeurs hun 45 uur durende rusttijd niet meer uitsluitend in hun voertuig doorbrengen. De vraag rijst dan waar de bestuurders deze tijd wél kunnen spenderen. Het in Nederland en Polen gevestigde Don Trucking wil dit probleem oplossen door een hotel speciaal voor chauffeurs in te richten in Ulft, waar ook het Nederlandse deel van het bedrijf is gevestigd.

In het hotel komen tien kamers, met 26 slaapplaatsen. Ook wordt gezorgd voor een diner en een ontbijt. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor ontspanning, met onder meer een fitnessruimte, tv en tafeltennistafel. Alcohol wordt er niet verkocht en mag ook niet meegenomen worden. De chauffeurs kunnen hun truck parkeren in Beek, vanwaar een pendelbusje ze naar het hotel kan brengen.

Een tweede overnachtingsplek wordt ingericht in Venlo. Daar komen dertig slaapplaatsen, een tv en een keuken, met tevens voldoende douches en sanitaire gelegenheden. Ter plekke is een omheind parkeerterrein voor twintig vrachtauto’s met camerabewaking. Chauffeurs die niet thuis en ook niet bij een van de hotels hun rust kunnen doorbrengen, worden ondergebracht in hotels van externe partijen.

De kosten voor de eigen hotels en voor de andere overnachtingen worden deels doorberekend. De directie van Don Trucking gaat ervan uit dat opdrachtgevers begrip hebben voor deze situatie. Het bedrijf wil met zijn oplossing een voorbeeld zijn voor sectorgenoten.

Don Trucking beschikt over 140 trekkers die worden bemand door ongeveer 150 chauffeurs. Zij zijn afkomstig uit zowel Polen als Roemenië. Bij de vestiging in de Poolse plaats Bydgoszcz werkt 21 man kantoorpersoneel. Bij het Nederlandse kantoor werken uitsluitend vier administratieve krachten.