Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. De waarschuwing geldt van 11.00 tot 16.00 uur.

Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, die op grote schaal kunnen voorkomen. Aan zee kunnen mogelijk zelfs windstoten van 130 kilometer per uur voorkomen.


In de rest van het land geldt code geel voor zware windstoten. In het binnenland kunnen windstoten voorkomen van 80 tot 100 kilometer per uur, aan de kust kunnen de windstoten snelheden tot 110 kilometer per uur bereiken. Aan het einde van de middag en in de avond neemt de wind langzaam af.

Een vrachtwagencombinatie is vanochtebnd bij Breukelen gekanteld op de A2 en ligt dwars op de rijbaan. Dat gebeurde zeer waarschijnlijk door de harde wind, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID). De A2 van Amsterdam richting Utrecht is bij Breukelen afgesloten. Of er gewonden zijn gevallen is nog onbekend. Volgens de ANWB gaan de opruimwerkzaamheden een paar uur duren.

Voertuigen met een aanhangwagen mogen tijdelijk de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug niet meer op. Vanwege de harde wind is besloten tot de afsluiting, meldt Rijkswaterstaat. Ook de Markerwaarddijk is dicht voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers. De provincie Flevoland meldt dat de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen voor die voertuigen is gesloten, omdat de wind is toegenomen tot windkracht 8. In Flevoland worden vanwege de harde wind ook de bruggen voor het scheepvaartverkeer tijdelijk niet geopend.

Vrachtverkeer en voertuigen met een aanhanger die vanuit Zeeland of Brabant naar Rotterdam willen rijden, kunnen dat beter via de A27 en de A15 doen en de Moerdijkbrug (A16) mijden. Uit voorzorg staan onder meer bij de Moerdijkbrug, de Van Brienenoordbrug en de Haringvlietbrug bergers klaar om bij incidenten meteen te kunnen ingrijpen.

De westerstorm veroorzaakte woensdag al vroeg problemen op de wegen. De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt dat op de A20 bij Rotterdam en op de A28 bij Groningen water op de weg bleef staan. Ook zijn op meerdere plaatsen bomen op wegen gevallen.

Volg het liveblog van Rijkswaterstaat voor de actuele situatie op de weg en het water.