Tijdens het Kerstweekend is een 44-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur in zijn cabine gestorven.

De Belgische socialistische transportvakbond BTB fulmineert dat dit al het vierde dergelijke overlijden in zes jaar tijd is.


De Poolse chauffeur bracht de nacht door op het terrein van transportonderneming Krismar in Wingene. Vermoedelijk werd hij het slachtoffer van koolstofmonoxidevergiftiging, doordat hij in zijn wagen een gasbrander had laten draaien om het warm te hebben.

Ook de drie eerdere overlijdens betroffen Polen die voor Krismar werkten. In 2011 reed een Poolse vrachtwagenchauffeur zijn eigen vrouw dood, tijdens het manoeuvreren op de parking van het bedrijf. In 2012 verloren twee Poolse mecaniciens het leven en raakten anderen gewond bij een brand in de loods waarin ze waren gehuisvest.

Niet alleen de vakbond steigert. Provincieraadslid Simon Bekaert (sp.a) eist de sluiting van het bedrijf. De Belgische krant De Standaard, die niet bekend staat als een sensatieblad, wijst erop dat bedrijfsleider Kris Callewaert binnenkort voor de strafrechter moet verschijnen wegens onopzettelijke doding (de brand) en huisjesmelkerij. Callewaert ontkent in dezelfde krant dat er sprake is van sociale dumping en zegt dat hij gewoon de Europese regels toepast.

BTB ziet ook elders aanwijzingen van omzeiling van de sociale regelgeving. Net als vorig jaar merkte de vakbond dat er tijdens de Kerstdagen tientallen vrachtwagens van het Hongaarse Waberer geparkeerd stond op een terrein van het Belgische Jet Transport in Opglabbeek.