Het aantal verkochte nieuwe vrachtwagens is dit jaar vrijwel gelijk aan vorig jaar. In de eerste elf maanden van 2017 werden in Nederland 13.796 trucks verkocht. Dat is 4,4% minder dan vorig jaar.


Dat blijkt uit cijfers van Acea, de Europese koepelorganisatie voor brancheverenigingen uit de truck- en busindustrie. Het betreft zware voertuigen met een gewicht van 3,5 ton of meer. Het merendeel daarvan (zo’n 90%) weegt 16 ton of meer. In de gehele EU waren de nieuwverkopen vrijwel identiek aan vorig jaar. Belangrijke positieve uitschieters waren Frankrijk en Italië, terwijl de verkopen in het Verenigd Koninkrijk juist fors daalden.

Als uitsluitend gekeken wordt naar de maand november is wel een stijging van de verkopen te zien in ons land. In de afgelopen maand werden 1.116 nieuwe trucks verkocht, tegenover 1.076 in dezelfde maand vorig jaar. In de gehele EU samen bleven de verkopen vrijwel gelijk aan vorig jaar, met een daling van slechts 0,4%.

In tegenstelling tot de gedaalde truckverkopen nam de afzet van nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen, bijvoorbeeld bestelbusjes, dit jaar in Nederland wél toe tussen januari en november. Er werden in die periode 69.943 exemplaren verkocht. Een toename van 4,4% ten opzichte van de 66.920 nieuwe exemplaren in de eerste elf maanden van vorig jaar. Over de gehele EU werden iets minder lichte bedrijfsvoertuigen verkocht dan vorig jaar.