De ILT gaat vanaf januari 2018 handhaven om te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs de weekeinden doorbrengen in hun voertuigen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.


Die bepaalde woensdag dat langdurige rust in de cabine verboden is. Tot op heden was er onduidelijkheid of landen cabinerust konden verbieden op basis van de huidige regels. In Nederland konden chauffeurs de normale wekelijkse rust van minimaal 45 uur doorbrengen in een voertuig. In een aantal andere Europese landen was dat verboden.

Nu het hof duidelijkheid heeft gegeven over de interpretatie van de regels zal het vanaf komend jaar voor chauffeurs ook in Nederland niet meer mogelijk zijn om de weekeinden in de vrachtauto door te brengen. ‘Met de handhavingsacties handel en we in lijn met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie’, licht de inspectiedienst toe.

De ILT start met het informeren van chauffeurs over het verbod en de handhaving. Ze delen folders uit die in verschillende talen zijn opgesteld, aan chauffeurs die op Nederlandse parkeerplaatsen hun weekeinden doorbrengen. Vervolgens gaat de inspectie handhaven. Bij overtreding van het verbod krijgt de transportvervoerder een boete opgelegd van 1.500 euro.