Het Belgisch gerecht heeft zondag 142 vrachtwagens van een Roemeens transportbedrijf in beslag genomen. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar zowel sociale fraude als mensenhandel.


Het terrein van de Roemeense onderneming is nu verzegeld. Tegelijk vonden er bij diverse transportbedrijven in de provincies Oost- en West-Vlaanderen huiszoekingen plaats bij Belgische transportbedrijven waarvoor de Roemeense firma als onderaannemer werkte en op het adres van de zaakvoerder in Wichelen. Ze heeft wel haar officiële adres in Roemenië, maar haar uitvalsbasis is een voormalige site van De Dijcker in Vlierzele, tussen Gent en Aalst.

Het arbeidsauditoraat in Gent vermoedt dat de Roemeense truckers tegen dumpingprijzen en zelden of nooit in eigen land werken. Ook hun werkomstandigheden zijn bedenkelijk. Buurtbewoners hadden al geklaagd over geluids- en milieuhinder, omdat sommige truckers de nacht moeten doorbrengen in hun wagen en hun motor dan laten draaien om het voldoende warm te hebben. De chauffeurs konden op het bedrijfsterrein gebruik maken van één enkel toilet en één douche. Het gebrek aan comfort was vorig jaar al als pijnpunt aangeduid door de arbeidsinspecteurs.

Afgelopen weekend verbleef er een tiental chauffeurs en mecaniciens. Het Gentse arbeidsauditoraat heeft maatregelen genomen om hun terugkeer naar Roemenië mogelijk te maken.