De nu gebruikelijke winterbanden voor vrachtverkeer op Duitse wegen worden uitgefaseerd. Het Bundesamt für Güterverkehr (BAG) voert op 8 januari een nieuwe regeling in.


Op de aandrijfas moeten voortaan winterbanden met het pictogram van een berg en de afbeelding van een sneeuwvlok worden aangebracht. Winterbanden met het M+S-merkje die vóór 1 december dit jaar zijn geproduceerd, mogen op de aandrijfas niet meer worden gebruikt.

Op andere assen van het voertuig kunnen winterbanden met het M+S-kenmerk die uiterlijk dit jaar zijn aangeschaft voorlopig nog wel worden aangelegd. Er geldt een overgangstermijn tot en met september 2024. Daarna moeten alle assen van winterbanden met het alpiene symbool worden voorzien.

De nieuwe band moet voldoen aan scherpere eisen, waarvoor nieuwe sneeuwproeven worden ingevoerd. In Duitsland kunnen vervoerders overigens rekenen op een subsidie, op grond van de ‘De-Minimis’-regeling, die kan oplopen tot een aanzienlijk percentage van de aanschafwaarde.