Het aantal bestuurders van bestelbusjes dat is verongelukt was vorig jaar bijna tweemaal zo hoog als het jaar ervoor. Het aantal dodelijke slachtoffers onder truckers is vrijwel stabiel gebleven.


Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vorig jaar kwamen er 23 chauffeurs van bestelbusjes om het leven bij verkeersongevallen. Dat was een jaar eerder nog twaalf keer het geval. Bij vrachtwagenbestuurders was een dalende trend te zien, al was deze minimaal. Van zeven dodelijke slachtoffers in 2015 naar zes in 2016.

In totaal nam het aantal verkeersdoden iets toe, van 621 naar 629. Het merendeel van de dodelijke slachtoffers vorig jaar was fietser, dan wel bestuurder of inzittende van een personenauto. Elk jaar vallen in deze twee categorieën de meeste dodelijke verkeersslachtoffers. Het aantal zwaargewonden in het verkeer nam vorig jaar ook toe, met 0,5%.

Minister Cora van Nieuwenhuizen kondigde donderdag aan dat er extra maatregelen komen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Onder meer het veelvuldig gebruik van de smartphone achter het stuur of op de fiets is een belangrijk aandachtspunt. Eind vorige maand bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer graag ziet dat appen achter het stuur een misdrijf wordt. Daardoor kan het zwaarder worden bestraft.