Vanaf deze week kunnen Vlaamse transporteurs online financiële steun aanvragen voor investeringen in vergroening en verkeersveiligheid, ook voor investeringen die eerder dit jaar gebeurden.


De Vlaamse regering wil de transportsector zo een duwtje in de rug en gerichte impulsen geven voor meer milieuvriendelijke en verkeersveilige vrachtwagens. De steun betreft maatregelen die verder gaan dan wat wettelijk verplicht is. Hij kan oplopen tot wel 80% van het geïnvesteerde bedrag. Om geen Europese tik op de vingers te krijgen wegens verboden staatssteun blijft het steunbedrag wel beperkt tot 100.000 euro per drie jaar en per onderneming.

De Vlaamse steun is voorzien voor ingrepen die de impact van vrachtwagens op het leefmilieu verkleinen, zoals roetfilters of SCR-systemen (die de stikstofoxidenuitstoot tot nul herleiden) en koelscheidingswanden. Er is ook aandacht voor investeringen die het brandstofverbruik naar beneden duwen, voor ingrepen die stille(re) leveringen mogelijk maken, voor frontcamera’s en voor camerasystemen voor achterwaarts rijden. Andere mogelijke investeringen zijn die in systemen die tijdens het rijden het gebruik van een GSM blokkeren, automatische remsystemen, alcoholsloten, ‘lane keeping assistance’ die vrachtwagens op koers houdt en rijanalysesystemen die chauffeurs laten zien waar ze moeten bijsturen.

Transportbedrijven kunnen op het online platform inloggen via hun eigen Ondernemingsloket.