Door het inzetten van binnenschepen wil Vanheede Environment de Antwerpse ring ontlasten van 4.000 transporten per jaar. De afvalbeheerder heeft hiervoor een proefproject opgestart.


Deze week vaart het binnenschip ‘Zulu’ fulltime heen en weer tussen het Kempische Laakdal en het Oost-Vlaamse Lovendegem, via Antwerpen. Het afval is niet in bulk geladen, maar is gesorteerd in verschillende fracties. Elke fractie zit in een afzonderlijke container, die voor verwerking rechtstreeks van boord kan worden getrokken.

Vanheede werkt in dit proefproject samen met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (Vil). Er lopen ook gesprekken met het Antwerpse havenbedrijf en de Antwerpse Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij, omdat nu al blijkt dat enkele infrastructurele maatregelen nodig zijn om dit project te bestendigen.

Vanheede overweegt om in de toekomst een continue shuttledienst te organiseren, waaraan ook sectorgenoten vrachten kunnen aanbieden. Een permanent varend schip kan op jaarbasis 4.000 vrachtwagenritten schrappen. Een volledige switch van afvaltransporten op de oost-west routes vanuit West-Vlaanderen en Limburg van en naar Antwerpen zou zelfs kunnen leiden tot 76.000 minder wegtransporten per jaar, klinkt het.

Vanheede Environment Group telt ruim 580 medewerkers, verspreid over twaalf vestigingen in België en Frankrijk. De groep verwerkt jaarlijks ongeveer 800.000 ton afval, waarvan 90% met een nuttige toepassing.