De gemeente Rotterdam vindt de nieuwe naam Maasdeltatunnel voor de Blankenburgtunnel in het Rotterdamse havengebied ‘niks’.


Dit heeft de Rotterdamse locoburgemeester Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) gezegd in een interview in het AD. Daarin stelt hij verder dat er geen sprake is van overeenstemming met Vlaardingen over de nieuwe naam. De laatste heeft in een brief aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) gesteld dat dat wel zo is.

De nieuwe verbinding wordt aangelegd door Rijkswaterstaat, maar omdat de tunnel ligt op het grondgebied van Rotterdam en Vlaardingen, hebben die het recht om de naam te kiezen. De laatste heeft die gelegenheid aangegrepen om nog een aantal kunstwerken namen met een Vlaardings tintje te geven.

Zo zou er een Dirkviaduct, een Othildeviaduct en een Flardingaplein moeten komen. Die namen verwijzen stuk voort stuk naar het Vlaardingse verleden. Zo is Flardinga de historische naam van de Zuid-Hollandse stad en verwijzen de namen Dirk en Othilde naar een grafelijk echtpaar, dat door de Slag bij Vlaardingen (1018) aan de basis van de totstandkoming van het gewest Holland stond.

Eerdmans wil aan de naam Blankenburgtunnel vasthouden omdat die steeds de werknaam is geweest en om de inwoners van Rozenburg tegemoet te komen. Het is de oorspronkelijke naam van de polder waarop Rozenburg ligt en van een naburig dorp, dat in 1965 moest wijken voor de Rotterdamse havenindustrie. Op die plek staat nu het chemiecomplex van Huntsman.

‘Wij, het college, staan achter Blankenburg en vallen de Rozenburgers niet af’, laat Eerdmans optekenen. Volgens hem is het nu aan de betrokken ministers om de knoop over de naam door te hakken. ‘En als zij er niet uit komen, vind ik een referendum een goed idee.’