De vier partijen, van welke CDU en CSU de ‘Union’ vormen zodat we eigenlijk met drie kampen te maken hebben, werken aan een gezamenlijk ‘Sondierungspapier’, een voorlopig coalitieakkoord.

De Groenen willen nieuwe toelatingen van voertuigen op de weg (diesel, benzine) in 2030 verbieden. Dat is tegen het zere been van Alexander Dobrindt (CSU, foto), die zijn federale verkeersministerschap heeft neergelegd om aan het coalitie-overleg deel te nemen.

Als de Groenen op dit punt uit de boot mochten vallen, heeft de beoogde bondskanselier, Angela Merkel, een probleem. Zonder deze partij heeft ze geen meerderheid in de Bondsdag: de ‘Union’ en de liberale FDP komen samen enkele zetels tekort.

De situatie in Duitsland lijkt sterk op die in Nederland, waar de vorming van een nieuwe coalitie langdurig en moeizaam was. Het is overigens heel goed mogelijk dat de Groenen, onder partijleider Anton Hofreiter, alsnog over de streep worden getrokken als besloten wordt de energietransitie te versnellen.

Die houdt onder meer in dat kerncentrales worden gesloten en kolencentrales er versneld uitgaan. Opwekking van energie met behulp van windmolens, zonnepanelen en andere alternatieve bronnen zou dan sterker moeten worden bevorderd.