De afgelopen tien jaar is het aantal ongevallen met vrachtauto’s in Italië sterk gedaald dankzij scherpere voorschriften en een verbeterde techniek.


Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Continental. In 2007 waren 2091 vrachtauto’s op Italiaanse wegen bij ongevallen betrokken, in 2016 ging het om 1313 trucks, een daling van meer dan 37%. Dit alles ondanks de sterke stijging van het wegvervoer.

Volgens de onderzoekers zijn niet alleen de Italiaanse wegen veiliger geworden, maar is vooral de veiligheid van de vrachtauto’s flink verbeterd. Dat is bijvoorbeeld te danken aan de invoering van sensoren om de luchtdruk in banden te meten en aan verbeterde tachograafgegevens.

Verder worden sinds 2016 chauffeurs en hun werkgevers gedwongen regelmatig goede cursussen te volgen die beter rijgedrag bevorderen.