Wegens de sterke groei van het webwinkelen (‘e-commerce’) neemt ook de vraag naar logistieke ruimte in en rondom Europese binnensteden de komende vijf krachtig toe.


Dat zegt de vastgoedontwikkelaar en -adviseur Cushman & Wakefield. Het bedrijf stelde een ‘Urban Logistics Report’ op over de behoefte in Europa aan bijkomend logistiek vastgoed voor de stadsdistributie.

In de studie wordt rekening gehouden met de bestelfrequentie, het volume aan te vervoeren bestellingen, het aantal pakketten per bestelauto en de behoefte aan bestelauto’s.

Cushman & Wakefield voorziet tot 2021 een groei van de behoefte aan logistieke ruimte voor de ‘laatste kilometer’ van vrachtverkeer naar binnenstedelijke bestemmingen van gemiddeld 69%.

In de wereldstad Londen, een koploper op het gebied van e-commerce, is er nu 870.000 vierkante meter benodigd om alle bestellingen naar de binnenstad te krijgen. In 2021 wordt dat 1,2 miljoen vierkante meter.

Voor Duitsland komt de studie uit op een groei van de behoefte aan stedelijke logistieke ruimte van 77%. De grootste behoefte is hier te zien in Berlijn, gevolgd door Hamburg en München.