Volvo voerde de winst na bijzondere posten in het derde kwartaal van dit jaar op naar 571 miljoen euro, ruim een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.


De winstgroei is wat geflatteerd, want vorig jaar stond het resultaat onder druk door de boete die Volvo aan de Europese Commissie moest betalen wegens de deelname aan een prijskartel van Europese vrachtautobouwers in de periode 1997-2011.

Aan de winstgroei droeg, zegt Volvo, in het derde kwartaal de toenemende afzet van vrachtauto’s in het derde kwartaal sterk bij. In Europa bedroeg de afzetgroei 17%, in Noord-Amerika zelfs 79%. Ook de Chinese markt vertoonde groei.

Het bedrijfsresultaat na bijzondere posten nam in het derde kwartaal 45% toe en de omzet steeg 12% naar 77 miljard kroon, ongeveer acht miljard euro. De operationele marge ging omhoog van 7% naar 9,1%. Voor het hele jaar is het Zweedse concern optimistisch.