Antwerpen stevent af op een nieuw filerecord. Dat meldt de Belgische financiële krant De Tijd op basis van cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum.


Daaruit blijkt dat de zogenoemde filezwaarte (lengte maal duur van de files) dit jaar tot nu toe al met 16% is toegenomen, veel meer dan het gemiddelde voor Vlaanderen (5%) en Brussel (3%). Antwerpen ging Brussel overigens vorig jaar al voorbij al voorbij als Belgische regio met het grootste fileprobleem.

Afgelopen voorjaar sloten de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen met drie pressiegroepen een ‘Toekomstverbond’, dat de mobiliteit in de regio moet verbeteren. Belangrijk onderdeel daarvan is de bouw van nieuwe Oosterweelverbinding ten noorden van Antwerpen met een nieuwe tunnel onder de Schelde door, ook wel ‘het sluiten van de ring’ genoemd.

Hoewel dat project de druk op de bestaande ringweg waarschijnlijk fors zal verminderen, kijkt de havengemeenschap met angst en beven naar het project uit. De bouw begint mogelijk nog dit jaar en gaat vijf jaar duren. Gevreesd wordt dat het miljardenproject tijdens de bouw voor veel extra verkeershinder zal zorgen.

Ook de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka houdt daar rekening mee. Die pleit voor een pakket van aanvullende maatregelen om de files te beteugelen, zoals een vlottere toegang tot de Liefkenshoektunnel, meer transport via het spoor en de binnenvaart en meer containervervoer over de weg in de nachtelijke uren. Ook pleit Voka voor het delen van informatie door de data van de containerterminals te koppelen aan die van het Verkeerscentrum.